Sanatatea ochilor este sustinuta de lacrimile artificiale. Care sunt beneficiile acestora?

Ochii reprezinta oglinda sufletului. De cele mai multe ori, ochii sunt responsabili de modul in care este privita lumea, se analizeaza mediul inconjurator sau modalitatea prin care oamenii isi exprima sentimentele unii fata de altii prin gesturi si miscari ale vazului.

De aceea, atunci cand ochii sunt obositi sau prezinta semne de roseata, oftalmologii recomanda lacrimile artificiale.

Image result for tears

Ce sunt lacrimile artificiale?

Sunt denumite lacrimi artificiale picaturile pentru ochi ce contin diversi compusi naturali, preparati in asa maniera incat sa sustina corect functionarea glandelor lacrimale. In momentul in care glanda lacrimala este uscata, ochii au tendinta de a se inrosi si de a provoca senzatia de nisip in ochi.

Lacrimile, pe de alta parte, fac parte dintr-un intreg mecanism ce asigura sanatatea ochiului pentru ca acestea protejeaza, hidrateaza si asigura ochiului o vedere clara si sanatoasa. Altfel spus, de fiecare daca cand se realizeaza o clipire, glanda lacrimala este responsabila de a oferi ochiului un strat subtire, ca o pelicula, de lacrimi.

In situatia in care se sta mai mult de 6 in fata calculatorului sau atunci cand omul clipeste mai putin de 15 ori pe minut, in timp, se creeaza senzatia de ochi uscat si inrosit.

Related image

Lacrimile artificiale se aplica in momentul in care sanatatea ochiului este pusa in pericol. Cu alte cuvinte, o consultatie la medicul oftalmolog poate spune unui pacient daca ochii sai sunt perfect sanatosi sau acestia au nevoie de stimulente pentru a mentine o privire clara si corecta.

In cele mai multe cazuri, lacrimile artificiale se cumpara pe baza de prescriptie medicala, oferita de un medic de specialitate si nu se folosesc mai mult de 30 de zile, dupa care se tine o pauza de o luna de zile si apoi se reia tratamentul.

Cantitatea de lacrimi artificiale aplicata unui ochi se face conform dozajului recomandat de catre medicul oftalmolog.

Related image

“O solutie oftalmica are rolul de hidratare al ochiului, de calmare a iritatiilor ochilor si de a oferi claritate atunci cand ochiul este predispus oboselii”, afirma un doctor oftalmolog al unei clinici din Suceava. Lacrimile artificiale asigura in procesul de claritate si o transparenta a corneei, astfel incat aceasta din urma sa functioneze in cel mai optim mod.

La fel de bine, in momentul in care o persoana este predispusa la a plage des, glandele lacrimale nu mai reusesc sa faca fata situtiei, motiv pentru care acea persoana desi simte nevoia de a plange, nu mai poate sa elimine lacrimile. Acestea este un alt motiv pentru care se utilizeaza lacrimile artificiale.

Beneficiile lacrimilor artificiale

Majoritatea medicilor oftalmologi sustin ca lacrimile artificiale se aplica pacientilor in urmatoarele cazuri:

 • munca in fata calculatorului depaseste cu mult programul alocat de 6 ore;
 • imbatranirea timpurie a glandelor lacrimale;
 • plansul excesiv;
  Image result for lacrimi artificiale
  Sursa foto: sites.google.com
 • modificari hormonale excesive, atat la tineri, cat si la adulti;
 • varsta peste 65 de ani;
 • accidente vasculare sau cerebrale ce au lasat consecinte asupra vederii;
 • lipsa purtarii ochelarilor de vedere sau de protectie in fata televizorului sau a calculatorului;
 • lipsa unui control medical oftalmologic cel putin o data pe an;
  Image result for lacrimi artificiale
  Sursa foto: monitorulexpres.ro
 • aparitia unor boli autoimune;
 • afectiuni ale pleoapelor;
 • boli ale glandelor lacrimale.

Beneficiile utilizarii lacrimilor artificiale vin din considerente cunoscute de medicii oftalmologi, dar si de cei care pun un pret pe sanatatea ochilor frumosi. Altfel spus, in situatia in care se urmeaza un tratament pe baza de lacrimi artificiale, ochiul isi va redobandi claritatea, iar pleoapele vor avea tendinta sa clipeasca in mod normal, a cate 15 – 30 de clipiri per minut.
Related image

Sursa foto: libertatea.ro

La acestea se mai adauga si sanatatea glandelor lacrimale, suprafata corneei va fi mai transparenta si mai clara, si, cresterea calitatii lacrimilor naturale. De cele mai sigure tratamente se pot bucura oamenii care tin cont de sfatul medicului de specialitate si aplica in mod corect lacrimile artificiale in interiorul pleoapei inferioare a ochiului. Tratamentul poate dura si cateva luni, in functie de diagnosticul afirmat de catre medicul oftalmolog.

Medicii recomanda in astfel de cazuri lacrimi artificiale fara conservanti, pentru a nu incetosa vederea in urmatoarele secunde din momentul aplicarii acestora. O singura aplicare pe zi este recomandat in momentul in care se ajunge la un astfel de tratament si, desi lacrimile artificiale fara conservanti sunt mai scumpe, efectele sunt mai vizibile.
Related image

Sursa foto: http://animalcompendia.blogspot.ro/

Lacrimile artificiale fara conservanti inlatura senzatia de nisip in ochi inca din primele trei zile de la aplicare si il protejeaza pe pacient de scarpinatul excesiv in zona ochilor. Aceste mancarimi ale ochilor rosii pot afecta vederea si sanatatea ochilor atunci cand nu sunt diagnosticate de catre un medic specialist.

Sa ne dezlipim mai des de calculator!

O buna cauza pentru care sanatatea ochilor are de suferit este nimeni altul decat cunoscutul calculator. Considerat a fi principalul inculpat in cazul afectiunii de ochi uscati si de nisip in ochi, calculatorul nu ofera posibilitatea de a clipi in mod regulat, de pana la 30 de ori pe minut.

Concentratia si atentia focalizata pe monitorul calculatorului sunt principalele cauze ale iritatiei ochilor si ale mancarimii aestora. Pentru a scapa de acest lucru, se recomanda ca la fiecare ora de stat si lucrat in fata monitorului sa se beneficieze de o pauza de 10 minute.

In plus, medicii oftalmologi sunt de parere ca statul peste program afecteaza de doua ori mai mult sanatatea ochilor si trebuie evitat pe cat posibil.

Pentru cei mici, se recomanda maxim o ora in fata calculatorului sau al televizorului.

Image result for lacrimi artificiale

Sursa foto: doctorexpres.ro

Cei care se stiu cu probleme ale vederii nu trebuie sa evite purtarea ochelarilor, mai ales ca acum se pot realiza ochelari care sa corespunda fizionomiei fetei si sa fie pe placui oricarui purtator.

In cazul in care se utilizeaza lentile de contact pentru corectarea vederii, lacrimile artificiale sunt mai intens recomandate, dar si atentia deosebita ingrijirii si aplicarii acestora.
Related image

Sursa foto: valand.md

Tot in aceasta categorie, de protectie, se prevede ca luminozitatea ecranului de la calculator sa fie de cel putin 3 ori mai intensa decat lumina spatiului din jur. In plus, in mediul extern, afara, este indicat sa se poarte chelarii de soare, pentru a proteja glandele lacrimale si vederea de ploaie, vant, praf, fum sau soare.

De aceea, este important ca fiecare in parte sa se ingrijeasca de sanatatea ochilor, sa mearga la medicul oftalmolog in mod regulat si sa urmeze un tratament corect si eficient.

Image result for ochi frumosi

Sursa foto: cancan.ro

In loc de concluzie…

Ochii vad numai ceea  ce  mintea este pregatita sa inteleaga.”  Henri Bergson

Uneori nu te poti vedea pe tine insuti cu claritate pana cand nu te zaresti prin ochii celorlalti.”  Ellen DeGener

Daca nu ai plans niciodata , nu poti avea ochi frumosi.” Sophia Loren

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s