Pro sau contra teme acasa pentru copiii prezentului?

Din ce in ce mai multe persoane au inceput sa se planga ca proprii lor copii au prea multe teme de scris acasa, ca ei nu mai stiu cum sa ii ajute si implicit criza de timp atinge un moment de disperare. Se pare ca parintii din ziua de astazi ar vrea ca proprii copii sa fie lasati liberi si sa se bucure de noile tehnologii mai mult decat ar face teme cu acestia.

In fond, nu a spus nimeni ca scoala este usoara, dar la urma urmei educatia este cheia succesului in viata, si nu o spun eu, ci o spun majoritatea profesorilor, angajatorilor si studentilor.

Imi amintesc ca in vremea anilor ’90, cand eram prin clasele primare, invatatoarea ne dadea o multime de teme pentru acasa. Parintii mei cumparau nu stiu cate si mai cate caiete speciale, caiete pentru teme suplimentare, incat in cel mult 2 saptamani finalizam de scris un caiet de romana si cel putin unul de matematica, asta pentru ca aveam scrisul maruntel. Dar sa fi avut un scris labartat, oare terminam un caiet pe saptamana?

Imagini pentru homework

Sursa: www.flickr.com/photos

Oare ne mai plangeam atunci parintilor ca avem prea multe teme si nu ne bucuram de timp liber? In fond, la televizor nici nu prea aveam ce sa vedem, tablete si jocuri pe telefon nu aveam, ba chiar nici nu stiam de Play Station sau mai stiu eu ce alte minuni ale tehnologiei prezente.

Tatal meu obisnuia sa spuna: “invata, invata ca tu sigur o sa ajungi mare, o sa ai un serviciu placut si o sa ai grija si de mine la batranete”. Poate ca a invata din ce in ce mai bine a fost o motivatie intrinseca pentru mine si datorita acestui lucru m-am concentrat pe aspectul educatie, si nu m-am lasat prostita de chiulangita cronica a altora. Pot spune ca sunt mandra ca am ce sa ii invat si pe altii si ii pot ajuta, atat timp cat imi este permis acest lucru.

Pro sau contra temelor de acasa astazi?

In prezent sunt fel si fel de petitii, cereri fondate de parinti, consilii ale parintilor depuse la inspectoratele scolare pentru a elimina stresul cu privire la temele de acasa din viata copiilor moderni. Cu toate acestea, desi ministerul spune ca acesti elevi vor avea mai putine teme, care se va preconiza a fi viitorul scolilor?

Vor fi elevi care se vor perinda pana la scoala si inapoi? Vor mai citi ei o carte cap coada? Vor face teme acasa pentru ca aceasta le este responsabilitatea la aceasta varsta sau vor abandona cu dezinteres propria educatie?

Imagine similară

Sursa: www.flickr.com/photos

Aparte de acestea, stau marturie marile beneficii ale temelor de acasa pentru elevii moderni. Haideti sa parcurgem mai jos cateva dintre aceste beneficii.

Beneficiile temelor de acasa pentru tinerii scolari

Temele de acasa ar trebui sa fie scurte, dar sa implice activitati placute, precum cititul, numaratul, dictarea, adunarea si abilitatile practice. De mult timp, temele pentru acasa sunt un subiect de discutie destul de aprig, astfel incat oamenii il considera mai mult stresant decat ajutator.

Learn with Interest

De aceea, sustin ca temele de acasa trebuie realizate impreuna cu un parinte, intr-un decor frumos, cu lumina naturala si cu implicatii ale ambelor parti, copii si parinti.

 • temele de acasa ii incurajeaza pe copii sa preia initiativa si sa isi construiasca un simt al responsabilitatiii, concomitent cu simtul de a vedea scoala ca pe o institutie educativa si formatoare de noi abilitati;
 • temele de acasa servesc ca o practica pentru un curriculum generos si
  ii pregatesc pe copii sa devina adolescenti responsabili, studenti implicati, sociabili;

Sursa: Buzzle.com

 • aceste teme le cultiva elevilor simtul competitiei productive, pozitive si ii invata sa faca fata testelor, examenelor si tezelor finale;
 • in plus, temele de acasa stabilesc o comunicare puternica intre elevi, parinti si profesori;
  Student taking initiative

Sursa foto: http://www.buzzle.com/

 • dezvoltarea unui simt al gestionarii timpului, astfel incat sa imbine ceva placut, cu ceva distractiv, cu ceva comunicativ si cu un spirit axat pe dezvoltare;
 • temele de acasa iti invata copilul sa se concentreze pe invatare, pe autoeducare si autoformare. Astfel, copilul tau va fi responsabil de munca depusa si va sti cum sa se afirme in timpul orelor din clasa;
 • profesorii vor aduce laude sau impresii pozitive despre modul in care munca elevului a fost indeplinita, motiv ce le creste studentilor increderea in sine si ii incurajeaza sa tina calea cea buna pentru o educatie si mai buna;
  Imagini pentru homework

Sursa: www.flickr.com/photos

 • prin implicarea in temele de acasa, proiecte pentru scoala, dosare de abilitati, elevul isi va completa abilitatile de planificare, organizare si actiune in viata de zi cu zi. Task-ul elevilor la varsta scolara este de a invata bine, de a-si face mandri parintii si de a evolua de la o zi la alta dupa propriile asteptari si puteri.

Temele de acasa trebuie sa fie direct proportionale cu varsta elevului si cu abilitatea sa mentala!

Parintii trebuie sa ii incurajeze pe elevi sa realizeze temele de acasa. Probabil acest lucru il vei infirma mai ales ca traim intr-o lume a vitezei si in ziua de astazi ambii printi lucreaza pana seara tarziu si timpul nu le mai permite a sta alaturi de copii in realizarea temelor de acasa.

Pentru acest lucru cercetatorii in educatie ne dau urmatoarele sfaturi:

 • copiii nostri nu trebuie sa stea mai mult de 2 ore in fata televizorului sau jucandu-se cu tenologiile moderne;
 • dupa ce vin de la scoala, elevii trebuie sa se odihneasca si chiar sa doarma cel putin o ora;
 • temele se realizeaza cu lumina naturala, intr-un mediu ambiental placut, lipsit de galagie;
  Parents should Encourage Homework

Sursa: buzzle.com

 • profesorii cred in beneficiile temelor de acasa, aducand un plus de implinire daca sunt realizate impreuna cu unul dintre parinti, accentuand legatura dintre parinti si copii;
 • in cele din urma, studiile realizate in etapele scolare au confirmat ca, cu cat elevii sunt mai implicati in realizarea temelor de acasa, cu atat sunt mai deschisi, mai sociabili si mai pregatiti pentru a infrunta o noua zi de scoala, atat de educativa pentru dezvoltarea personala.

Asadar, dragi parinti, nu mai fiti contra temelor de acasa, pentru ca timpurile prezente ne impun sa ne ajutam mai mult copiii in proria lor ascensiune, iar noile tehnologii ne permit sa devenim autodidacti. Mai mult, avem posibilitatea si sa devenim un fel de profesori la distanta in momentul in care realizam teme de acasa prin intermediul aplicatiilor sociale si ale tehnologiilor actuale. Mult spor!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s