Amintiri din copilarie din fata blocului

Cu totii ne amintim de dulcea noastra copilarie si am vrea sa dam timpul inapoi sa mai fim copii pentru cel putin un an de zile. Cel putin, acest lucru mi-l doresc eu in momentul de fata, cand simt ca lumea este atat de cruda si de rea.

om de zapada

Sursa: http://totb.ro/iarna-pe-ulita-gratar-in-zapada/

Ce as face daca as fi copil?

Probabil ca as raspunde o multime. In primul rand, este bine sa ne amintim cu totii ca in acele momente nu aveam nici o responsabilitate nici unul dintre noi, ni se parea ca totul este curat si frumos si ca asa va fi lumea din acel timp inainte.

Ei bine, uite ca intr-o zi ca aceasta de iarna, in care temperatura atinge -13 grade la Suceava, imi doresc sa fiu din nou copil. Copilaria a fost atat de calda si atat de prietenoasa cu mine, incat mi-e dor de toti vecinii si prietenii din copilarie. Astazi, desigur sunt maturi, oameni la casele loc, cu copii si cu responsabilitati, dar nu vor uita o copilarie pufoasa, joviala si energica, in care ne bazam reciproc unii pe altii si ne gaseam alinare ori de cate ori era necesar.

Mai apoi, departe de ideea de a fi copil, imi amintesc si cum decurgeau zilele de vacanta in timpul iernilor.

In fata blocului ne adunam cu totii si reuseam sa construim adevarate case din zapada, ce le numeam cazemate. Cum se construiau aceste cazemate? Probabil procesul era destul de agil; ne trebuia o activitate fizica constanta si o energie debordanta, insa, reuseam sa punem  si sa construim”caramizi” din zapada una peste alta pana cand ridicam un zid. Asa constructori eram de mici 😉

Sursa: http://jocurilecopilariei.blogspot.ro/2009/12/fort-cazemata-ascunzatoare.html

Aceasta cazemata adaposea cel putin 5-6 luptatori, care se confruntam cu armata inamica, dintr-o cazemata opusa, construita la o distanta de cativa metri de actualul adapost de gheata. Si eram copii numerosi. Daca stau si ma gandesc si ii adun, numai in scara A eram cel putin 20 de copii, la care se mai adunau cei din scarile vecine. Pe semne ca ne strangeam intr-o zi de iarna cel putin 30  – 35 de copii, pregatiti pentru inca o noua zi de iarna.

Glasuri gingase ale fetelor se auzeau cum spuneau:

-“Ai grija la inamic, Ionut” sau

-“Esti prea departe de cazemata, Cristi“.

Desigur, fetele erau cele mai grijulii, chiar daca se animau si ele in aceste activitati, fetele nefiind marginalizate de catre baieti. La fel de muncitoare ca si baietii, fetele construiau si oameni de zapada, drept cavaleri de paza ai cazematelor din copilarie.

Imagini pentru cazemata de zapada

Sursa: http://gabitelu.ro/2012/01/sa-deszapezim-rasetele-autentice/

Pe semne ca cei mai mici copii de astazi inca nu stiu ce fel de activitati realizam noi iarna si cum nu ne venea a merge in casa chiar si la -10 grade. Si atunci, parintii stiau un singur lucru: suntem in fata blocului, la joaca.

Aceste amintiri din copilarie din fata blocului nu se vor sterge, pentru ca si astazi fiecare dintre noi nutrim la astfel de sentimente placute alaturi de cei care ne inconjoara.

Trenuletul tipetelor din fata blocului

Daca am amintiti de cazemata, este timpul sa amintesc si de vesnicul trenulet din sanii ce il faceam impreuna in fata blocului. Si cum straduta din fata blocului separa mai multe scari locuibile de “soldati” si iti permite sa te dai de-a dura, fiind in panta, ne permiteam sa pornim o veselie asurzitoare, ca semn al bucuriei copilaresti.

Imagini pentru trenuletul din sanii

Sursa: http://www.scoalalacrima.ro/la-sanius

De regula, un vecin de al meu, Ionut, era carmaciul sau mai bine spus soferul de locomotiva, dar si mecanic in acelasi timp, el fiind responsabil cu mentinerea trenuletului pe sinele de zapada. Dupa ce mecanicul se aseza bine pe sanie, se lega cu picioarele sale de urmatoarea sanie, pe care se aseza Cristi, csre se lega cu propria sanie de urmatoarea sanie a lui Florin, care se prindea puternic de sania unui alt Ionut, la care se prindeau Mircea, Marius, Ciprian, Razvan si Emi.

Si noi, fetele, aveam rolul nostru. Ne cocotam pe spatele baietilor, astfel incat sa mentinem echilibrul si sa fim sigure ca vom ajunge la statia de oprire in siguranta. 😉

Imagine similară

Sursa: http://studlife.ro/articles/a-venit-vacanta-cu-trenul-din-franta-5-lucruri-pe-care-sa-le-faci-iarna-asta-ca-sa-te-simti-din-nou-copil1449756277

“Atentie, vine trenuuuulll” se auzea peste tot! Tipete, veselie si voie buna intr-un timp al copilariei atat de drag mie si celorlalti nu putea lipsi nici in aceste zile de iarna.

Probabil ca energia se conserva si pentru urmatoarea zi de unde reluam activitatile, echipele si veselia. Si uite asa, la apusul serii nu ne ramanea decat sa ne adunam in fata scarii de blog si sa planuim o strategie si un atac pentru urmatoarea zi. Desigur, nu mergea nimeni in casa la ora 16, cand se insera. Jocurile continuau cu batai cu bulgari de zapada sau cu construirea de oameni de zapada in fata blocului sau chiar pe peretele blocului.

Mosul de zapada de pe bloc – amintirea ce ma leaga de copilarie

Si cum era zapada destula, uneori mai gustam din ea, alteori cream opere de arta. Si uite asa, cei cu mai multa imaginatie au prins drag  a contura un om de zapada, mai exact era un om cu fizionomia lui Mos Craciun pe peretele blocului, un mos cu parul alb, dar cu o privire atat de calda si un zambet plin de afectiune.

Ce frumos mai era acel mos de zapada si ce miros frumos avea copilaria, chiar si denumind-o copilaria de pe ulita blocului!

Imagini pentru om de zapada adevarat

Sursa:http://www.evz.ro/

Mosul de zapada nu mai tinea cont de cate ori este corectat si ajustat; ba avea barba mai mare, ba mai mica, ba fesul din cap era pozitionat cu motul in partea dreapta, ba cu acesta in partea stanga. Acesta mereu ne zambea si ne oferea o copilarie draga.

Si pe parcurs ce am sa imi amintesc de jocurile copilariei, promit ca am sa va incant cu acestea.

Acum, bucurati-va de zapada de afara, de copii, de prieteni si de tot ceea ce iarna aduce in aceasta perioada! Nu uitati ca in suflet trebuie sa pastrati vie amintirea copilului din voi!

Of…. copilarie draga… mi-e dor de tine!

Mi-e dor sa fiu copil!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s